Ontdek bijvoorbeeld de waarheid over hardlopen met overgewicht! Veel mensen denken dat het niet verstandig is, maar is dat echt zo? Als je krachtsport beoefent en te kampen hebt met overtollige kilo’s, kan hardlopen juist een waardevolle toevoeging zijn. Benieuwd hoe je veilig kunt sporten met overgewicht? Lees dan dit informatieve blog!
Wat doet overgewicht met ons lichaam?
Overgewicht kan ernstige gevolgen hebben voor ons lichaam. Het zet extra druk via laaggradige ontstekingen op onze organen en gewrichten, wanneer je niet sportief bent. Hierdoor neemt het risico op gezondheidsproblemen toe.
Het hart moet harder werken om het bloed door het lichaam te pompen, wat kan leiden tot hoge bloeddruk en hartziekten. Bovendien kan overgewicht het cholesterolgehalte verhogen, wat ook het risico op hart- en vaatziekten vergroot.
Onze ademhaling kan worden beïnvloed doordat het vetweefsel op de borstwand drukt. Hierdoor wordt ademen moeilijker, vooral tijdens fysieke activiteiten.
Type 2 diabetes is ook sterk gekoppeld aan overgewicht. Het lichaam heeft moeite om de bloedsuikerspiegel te reguleren, wat kan leiden tot diabetes en andere complicaties.
Verder hebben mensen met overgewicht een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker, zoals borst-, darm- en alvleesklierkanker.
Last but not least, overgewicht kan leiden tot mentale en emotionele problemen, zoals een lager zelfbeeld en depressie.
Kortom, overgewicht heeft serieuze gevolgen voor ons lichaam en kan de kwaliteit van ons leven ernstig beïnvloeden.
Kun je fanatiek sporten met overgewicht?
Sporten met overgewicht is zelfs belangrijk! De meeste professionals raden hardlopen af met overgewicht, maar dit verschilt per persoon en klacht. Daarom is het altijd verstandig om de juiste professional in te schakelen voordat je start met sporten. Een personal trainer/coach zoals Freek kan je daarbij helpen! Met fysieke trainingen en coachgesprekken of online coaching!
Hieronder vind je tips om te kunnen starten met sporten met overgewicht:
-
-
- Bouw eerst je algemene kracht op van je lichaam door squats, opdrukken, plank, zijwaartse plank en hip thusters
- Vervolgens kun je hardlopen toevoegen door te werken met kleine sets van 20 seconde rennen, 10 seconde wandelen. In het begin herhaal je dit blok maximaal 5 tot 7 keer. Stop dan direct.
- Bouw elke week 5-10% op met de hoeveelheid tijd. Ga niet te snel. Blessures ontstaan door te snel willen stijgen in kilometers of gewichten!
-
Veel professionals willen voorzichtig zijn, maar krachttraining past altijd. Krachtsport gaat zelfs helpen met gewichtsverlies op de langere termijn. Als je drie keer een Freek naast elkaar zet met:
-
-
- Eentje die krachttraining doet
- Eentje die cardio- en krachttraining doet
- Eentje die niets doet
-
Dan is de Freek met cardio- en krachttraining flink in het voordeel. Zelfs met alleen krachttraining kun je goede resultaten halen. Krachttraining blijkt je algehele beweging te verhogen volgens onderzoek. Daarom is sporten met overgewicht juist zo belangrijk!
Wil je meer tips voor krachttraining? Bekijk dan deze blog eens!
Val je af met sporten?
Het is mogelijk dat je niet afvalt door alleen te sporten. Gewichtsverlies hangt af van een combinatie van factoren.
Allereerst kan alleen sporten onvoldoende zijn omdat je mogelijk meer kilocalorieën eet/drinkt dan je gebruikt. Voeding speelt een belangrijke rol bij gewichtsverlies. Als je te veel calorierijk voedsel eet, zal sporten deze extra kilocalorieën niet volledig compenseren. Alleen sporten werkt niet als afvalmiddel, zoals onderzoek aangeeft.
Daarnaast kan het zijn dat je spiermassa opbouwt door te sporten. Spieren wegen iets zwaarder dan vet. Actieve spiermassa gebruikt meer kilocalorieën dan vetmassa. Vetmassa is inactief.
Bovendien is één van de oorzaken van obesitas en overgewicht dat wij veel zitten als Nederlanders. Je ziet in dit onderzoek dat ze bijvoorbeeld drie groepen onderscheiden: (1) mensen die ‘gezond’ gewicht vasthielden, (2) mensen die kilo’s verloren en dan minimaal 1 jaar volhielden en (3) mensen die vaak probeerden af te vallen en niet lukte. Zo hebben groep één en twee als advies: beweeg zoveel mogelijk op een dag. Dat advies gebruikte groep drie te weinig.
Ook kunnen andere factoren een rol spelen, zoals medische aandoeningen of medicatiegebruik (prednison bijv.), die invloed hebben op je stofwisseling en het vermogen om gewicht te verliezen.
Hoe houd je sporten met overgewicht vol?
Haal alle extreme sportregimes uit je week. Ga terug naar de basis:
-
-
-
-
- Wat haal je per week altijd
- Hoe lang kan je training duren per sessie?
- Kun je iemand meenemen in je sport om jezelf en de ander te motiveren?
-
-
-
Met iemand samen sporten helpt wel om gemotiveerd te blijven. Sociale contacten vinden wij als mensen fijn.
Wees daarnaast kritisch naar de hoeveelheid keren dat je wil sporten per week. Wil je vier keer sporten, maar haal je dit niet altijd? Kies dan voor drie keer sporten per week. Houd dat dan lang vol. Dat werkt beter. Anders krijg je een negatief gevoel bij het missen van je trainingsdag!
Zoek een stok achter de deur en kies voor online coaching. Met de juiste trainingsschema’s en/of voedingsbegeleiding krijg je sneller resultaat. Een coach helpt je ook met volhouden van resultaten! Vul vrijblijvend je gegevens in en Freek neemt contact met je op!