Is obesitas een chronische ziekte?

Is obesitas een chronische ziekte?

obesitas

Obesitas klinkt bekend, maar morbide obesitas niet altijd. Morbide staat hier voor “ziekelijk”. Dat heeft ermee te maken dat het overgewicht zoveel wordt, dat bijvoorbeeld de organen van de persoon niet meer goed kunnen functioneren. Daardoor bestaat de vraag ook: “Is obesitas een chronische ziekte?”. Wat vind jij? Hieronder laat ik mijn visie over dit onderwerp gaan:

Wat is obesitas

Volgens het Centraal Bureau van Statistiek is overgewicht en obesitas abnormale of buitensporige opeenhopingen van vet die de gezondheid negatief kunnen beïnvloeden. Deze definitie hebben zij van de World Health Organization.

Bij obesitas heb je ontwikkeling van visceraal en subcutaan vet. Bij visceraal vet zie je opeenhopingen van vet rondom de organen in de buik. Echter bij subcutaan vet zie je vet ontstaan onder de huid. Veel vrouwen hebben last van subcutaan vet en mannen sneller van visceraal vet. Dit zie je ook terug bij vrouwen en mannen die hetzelfde dieet volgen.

Niet alle obesitas stadia zijn hetzelfde. Zo bestaat ook morbide obesitas en dat is ernstig overgewicht.

Wanneer heb je morbide obesitas?

Bij gewichtsclassificering heb je verschillende stadia op basis van het BMI. De BMI staat voor Body Mass Index. Dit wordt berekend door je gewicht te delen van je lengte in kwadraat. Een voorbeeld:

65 kilogram / (1,70 x 1,70) = 22,5 BMI

Deze voorbeeldberekening komt uit op een gezond gewicht. Hieronder heb je dan de aangegeven stadia van het lichaamsgewicht op basis van de BMI:

 

  • Ondergewicht:
   minder dan 18,5
  • Gezond gewicht:
   18,5 – 25
  • Overgewicht:
   meer dan 25
  • Matig overgewicht:    
   25 – 30
  • Ernstig overgewicht:  
   meer dan 30

 

In Nederland zit 36,2% in matig overgewicht en heeft 13,9% ernstig overgewicht. Cijfers die iedereen doet schrikken. De cijfers blijven helaas ook steeds verder stijgen! Wat is hiervan toch de oorzaak?

Wat is de hoofdoorzaak van overgewicht?

Je kunt het makkelijk terug herleiden tot de hoofdoorzaak: teveel kilocalorieën per dag. Helaas is het niet zo makkelijk. Veel extra factoren spelen een rol bij het ontstaan van obesitas. Zo spelen biologie, neurologie en psychologie een belangrijke rol als vakgebied.

Biologische factor voor overgewicht

Hier vallen alle lichamelijke/fysiologische reacties onder bij obesitas. Wanneer je teveel kilocalorieën eet, dan ontwikkel je meer vetmassa. Meer vetmassa leidt tot obesitas. Al even zijn ze erachter gekomen dat het zelden aan biologische factoren ligt, maar vooral biologie een gevolg is van andere factoren. Denk hierbij aan psychologie en neurologie.

Psychologische impact op obesitas

Als je dan obesitas kijkt vanuit een psychologisch standpunt, dan vallen hier de mentale oorzaken onder. Denk aan depressies en het ontstaan van chronische stress. Tussen obesitas en depressie is er een positieve link. Dat betekent dat depressie zeker een rol speelt bij het ontstaan van obesitas. Dat is één van de redenen waarom psychologen een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van obesitas.
Daarnaast kun je ook psychologen inschakelen bij eetrelatieproblemen (of eetstoornissen). Als een persoon niet meer durft te eten of obsessief bepaalde producten vermijdt, dan is een psycholoog aan te raden.
Nog een voorbeeld is bij een laag zelfbeeld van een persoon. Door jarenlang met overgewicht te strijden, kunnen cliënten een laag zelfbeeld krijgen. Vooral als zij worden geprikkeld via social media met de “perfecte” lichamen.
Ja, zeker. Psychologische problemen zijn er nog meer van en hebben allemaal invloed op obesitas.

Helaas blijft het niet alleen bij psychologie en biologie…

Neurologie: een reden voor overgewicht

Wat is neurologie precies? Hieronder een definitie:

Neurologie is het een medisch specialisme dat zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van neurologische aandoeningen: ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen.

Voor veel professionals is de koppeling tussen neurologie en obesitas onduidelijk. Wat hebben de hersenen of het ruggenmerg te maken met obesitas? Onder neurologie wordt ook verstaan op welke wijze je elke dag wordt geprikkeld via bijvoorbeeld marketing. Denk aan de stroming: neuromarketing. Een persoon wordt in zijn omgeving dagelijks geprikkeld met allerlei calorierijk voedsel. Door de juiste strategieën van marketeers kunnen personen met obesitas het zwaar krijgen. Niet voor niets wordt het een obesogene omgeving genoemd. Of te wel: een omgeving waar de kans groot is op het krijgen van obesitas.

Is obesitas een chronische ziekte?

Een discussie die door veel professionals wordt gehouden, maar wel met een JA kan worden beantwoord. Als een persoon met obesitas gaat sporten, dan wordt hij/zij al meer gezond. Dit wil niet zeggen dat hij/zij niet ziek is, maar wel gezonder. Sporten en bewegen doet veel met een menselijk lichaam.

Interessante blog? Deel!

Vind je deze blog interessant? Deel dan deze blog via de onderstaande knoppen!

Praat mee

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie
Error validating access token: The user has not authorized application 591315618393932.

Instagram

Error validating access token: The user has not authorized application 591315618393932.