Diabetes wordt ook wel ‘suikerziekte’ genoemd. In Nederland hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen diabetes. Hiervan zijn 1,1 miljoen mensen die Diabetes type 2 hebben. Ze zeggen dat er in het jaar 2040 zo’n 1,5 miljoen mensen diabetes hebben. Wat is nu hiervan de oorzaak? Hoe ontstaat diabetes type 2? Ik zal je meenemen in een aandoening die vooral ontstaat door overgewicht.
Wat is Diabetes type 2?
In het menselijk lichaam werken er verschillende hormonen en organen aan onze glucosespiegel. Glucose is hier hetzelfde als ‘suiker’. Daarom wordt type 2 Diabetes ook wel suikerziekte type 2 genoemd. De suikers komen in het bloed terecht, nadat je wat hebt gegeten. Hierdoor stijgt je glucosespiegel, of ook wel genoemd: bloedsuikerspiegel. Jouw lichaam moet suiker uit het bloed halen, omdat het anders kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Insuline is het hormoon dat het suiker uit je bloed moet gaan halen. Dit hormoon opent als een soort sleutel de cellen. De suikers worden in de cellen gestopt als energie. De energie wordt weer gebruikt als je bijvoorbeeld minder kilocalorieën binnenkrijgt. Je wordt dus niet automatisch dikker van suiker.
Wat is dan de connectie tussen Diabetes type 2 en overgewicht?
Hoe kan overgewicht leiden tot suikerziekte type 2?
Als jij aankomt in vetmassa, dan verstoort vetmassa een aantal hormonen. Dit komt, omdat overgewicht leidt tot laaggradige inflammatie (ontstekingen). Deze ontstekingen knagen als het ware aan jouw lichaam. Wanneer je zwaarder wordt, dan wordt de kans dat deze laaggradige inflammatie leidt tot de bekende gezondheidsrisico’s. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.
In Nederland heeft 50% overgewicht. Tegelijkertijd zie je de overgewichtscijfers stijgen en Diabetes type 2 ook. Dat lijkt al een sterke correlatie met elkaar te hebben. Veel meer dan suiker bijvoorbeeld.
Als je cijfers van 1961 tot en met 2011 neemt in China, Amerika en Verenigd Koninkrijk, dan krijg je deze grafiek:
Je ziet de doorgetrokken lijnen stabiel in de grafiek staan. Wanneer je dan kijkt naar de stippellijn, dan stijgt suikerziekte type 2 heel hard sinds 1991. Bij ons in Nederland zijn sinds 1981 de overgewichtscijfers gestegen van 28% naar bijna 40% in 2017. Een goede verklaring waarom Diabetes type 2 blijft stijgen.
Nu je weet hoe het ontstaat. Wat is de Diabetes type 2 behandeling voor een persoon?
Jouw Diabetes type 2 behandeling
In veel gevallen kun je Diabetes type 2 behandelen met gewichtsverlies. Let hierbij erop dat Diabetes type 2 ook kan ontstaan door degeneratie (veroudering) van de alvleesklies/pancreas. Dit zie je echter alleen bij oudere mensen boven de 65 jaar.
Een gebruikelijk advies voor Diabetes type 2 is om 5% tot 10% te verliezen aan lichaamsgewicht. De gewichtsdaling zorgt ervoor dat jouw lichaam weer beter insuline aanmaakt. Daarnaast levert het ook andere gezondheidsvoordelen op, zoals: een betere cholesterol en meer fitheid.
Waarom houdt niemand afvallen vast?
Een grote kans dat iemand al vijf diëten heeft geprobeerd. Afvallen is voor veel mensen geen probleem. Het volhouden is blijkbaar moeilijk. Dit blijkt uit onderzoek ook maar weer eens. Binnen één jaar valt 33% tot 66% terug in oude gewoontes. Na vijf jaar valt iedereen terug. De reden dat er terugval plaatsvindt is, omdat de hele omgeving jou prikkelt met eten en drinken. Overal waar je komt heb je:
- Geur van voedsel tijdens het bakken
- Zicht op voedsel, zoals op de televisie of in de supermarkt
- Geluid waar voedsel wordt klaargemaakt
Niet iedereen kan tegen de vele eetverleidingen in zijn/haar omgeving. Deze omgeving wordt ook wel een obesogene omgeving genoemd. In een obesogene omgeving is de kans groter dat je obesitas ontwikkelt. Wil je meer weten over obesitas als ziekte? Dan is onze blog ‘Is obesitas een chronische ziekte?’ aan te raden!
Like en deel mijn blog om meer mensen kenbaar te maken met de juiste behandeling van Diabetes type 2!